Děkujeme za pochopení.
F98r73a33n75t35i50š93e59k 18S15m79u44t90n49ý
Pane Škopku, začínáte mě silně štvát. Jako milovník piva při čtení vašich článků trpím silným sliněním. Mám tu bohužel jen plzničku, ale pánbů zaplať aspoň za ni.
PS: navíc to jméno - Škopek.
V27o79k32o65u91n 47V39l15a67d55i61m36i96r
Nejsem zrovna pritelem tech silnejch piv. Kdysi jsem razil teorii, ze dobre pivo se vari v okruhu cca 100km od Plzne. Ale dobou prichazim na to, ze technologii to zvladnou i vzdalenejsi pivovary. Co se tyce piv plzenskeho typu, treba Warsteiner nebo i kdysi hnusne kysele Radeberger jsou dnes pochoutkou. Bavorska psenicna piva dnes nemaji moc konkurence a ostatni bavorska piva jsou chuti srovnatelna s Budvarem. Za zminku take stoji piva z tak zvaneho pateho rocniho obdobi. To kdysi jeden bavorsky ral prisel na to, ze zjara jeho poddanym chybi vitaminy a proto prikazal varit Maibock, silne tmave pivo, dnes majici koncovku ...ator. Nejznamejsi bude asi Mnichovsky Salvator od Paulaner.
J63a94r96o24m16í51r 73Š54i15š71a
zajímavé...a je to pivo spodně nebo vrchně kvašené? u nás už se označení stupňovitosti piva nepoužívá, je nahrazeno EPM obsahem Extraktu Původní Mladiny.
F31i85l82i29p 70Š31k89o92p15e76k
Je svrchně kvašené..v prvním díle jsem měl takovou zmínku o základním dělení. Nicméně všechna trapistická piva jsou svrchně kvašená. Jinak EPM je vlastně podíl zkvasitelných cukrů (sacharidů) před kvašením. Takže se v podstatě změnilo jen názvosloví, pořád jde o nějaky podíl vyjádřený procenty. U belgických piv je to značení jiné, to jsem také zmiňoval, tuším, že v druhém díle.